Tips om een vijver te voorzien van schrikdraad

Bekend probleem bij vijvers is reigers en katten weghouden bij uw kostbare bezit de vissen. Voor veel mensen zijn de vissen meer dan alleen “de vissen in m’n vijver”. Jarenlang geprobeerd te kweken, ze groter te laten groeien of handtam te krijgen door keer op keer te voeren. Dan op eens is die ene mooie vis weg of ligt uitgedroogd op de rand. Was het de reiger of de kat van de buren?
Tips om een vijver te voorzien van schrikdraad

Een oplossing van dit probleem is het plaatsen van schrikdraad of het plaatsen van betonijzer of een net. Wij zullen ons beperken tot het plaatsen van schrikdraad.

Werking

De werking van schrikdraad is eenvoudig te verklaren. Uitgaande van een koe in een weiland, spanning voerende draad ( plus) en poten op de grond noemen we aarde (min). Koe raakt draad en gaat als verbinding fungeren tussen Plus en Min en krijgt zo de schok wat we de puls energie noemen.
Een reiger of kat benadert uw vijver komt de plus draad tegen in de steun. Echter heeft op dat moment geen contact met de grond (aarde = min) dus zal op een droge en isolerende vijverrand (natuursteen of hout) geen schok krijgen. Om deze reden moeten we zowel een plus als een min draad rond de vijver monteren. Dit om 100% zeker te zijn dat de reiger of kat de plus en min draad raakt en de schok krijgt.
Speciaal voor de vijverranden is hiervoor een aantal steunen of paaltjes beschikbaar voor montage van de  2 draden. Voor zowel de plus als de min draad. In het onderdeel randafwerking komen we hier op terug.

Randafwerking

Voor de verschillende soorten randen rond uw vijver zijn ook hierop afgestemde montagemogelijkheden voor het schrikdraad.

Natuurlijke randafwerking

Voor de natuurlijke afwerking zijn diverse paaltjes beschikbaar in zwart fiberglas, groene onopvallende metalen paaltjes van 1mtr en diverse kunststof paaltjes in verschillende lengtes. Hierop kunnen de draden worden gemonteerd en kunt u de oever van de vijver goed volgen.

Houten vlonders

Op houten vlonders kunt u deze steunen schuin boven het water monteren. Monteer de steunen rechtstreeks op de bovenlat, of op een hardhouten balkje wat u onder de vlonder iets terug laat springen i.v.m. het zicht. Maximaal kunnen hier 4 draden op worden gemonteerd met klikisolatoren.

Hardstenen vijverranden

Voor montage op hardstenen vijverranden zoals natuursteen is een speciale schrikdraad isolator klem ontwikkeld. Deze kunt u zonder boren op de vijverrand klemmen. Dat maakt deze isolator ook demontabel. Hiermee kunt u eenvoudig 4 draden spannen rond uw vijver voor een optimale opbouw rond de vijver. Door het klemmechanisme kunt u met steunen in de hoeken een afstand overbruggen van 2 meter. Is de afstand groter dan adviseren wij op de zijde een steun op te nemen als ondersteuning. De steun kan naar wens ook zwart worden geschilderd door u.
Steun kunt u zelf samenstellen in onze webshop. Materialen zoals hier afgebeeld staan bij elkaar in de webshop.

Apparaten

Apparaten

Het aansluiten van een schrikdraad apparaat op het lichtnet is eenvoudig. Deze serie is uitgevoerd met een normale stekker dus kan eenvoudig in het pomphuis, schuur of garage worden aangesloten op een aanwezige wandcontactdoos.
Dan de koppeling van het apparaat (vaak binnen) met de fysieke schrikdraad in de isolatoren (buiten). Dit wordt gedaan met speciale hoogspanningskabel die bestand is tegen de hoge spanning die uit het apparaat komt (8-9000Volt). De bekende grijze buitenkabel is hier met een testspanning van 750Volt niet tegen bestand en gaat na verloop van tijd storingen geven en kortsluiting veroorzaken.

Van apparaat naar de schrikdraad gebruiken we de hoogspanningskabel en sluiten deze aan met kroonstenen op de schrikdraad. De kroonsteen rijgen we tijdens de installatie over de schrikdraad (beide schroefjes open), en na definitieve plaatsing van de kroonsteen plaatsen we de geleider van de hoogspanningsdraad ook in de kroonsteen en maken zo de verbinding. Zo maken we onderscheid in plus en min draden op de schutting (zie foto).

Spannen van draad

Voor het spannen van de schrikdraad worden er draadspanners opgenomen in het tracee. Deze nemen een eventuele rek uit de draad op langere termijn op en zorgen voor een strakke draad. Deze strakke draad is noodzakelijk voor een goed contact door de vacht van de kat. Doorhangen en onderling contact is funest voor de werking.
Bij vijvers zijn de afstanden vaak beperkt, hier kunt u ook door de draad met knopen/lussen spannen en indien deze te ver is uitgerekt de knoop wat strakker knopen. Zo spanners vallen rond de vijver teveel op.

Meten is weten

Speciaal voor de toepassing op volières heeft Koltec speciale voliere sets in het pakket. In deze set de basis onderdelen. Apparaat, aansluiting, spanners, draad en isolatoren aangepast op de constructie van de Voliere in hout of metaal.

Conclusie

Vijverschrikdraad van Koltec is een goede oplossing om uw vissen te beschermen tegen katten en reigers.
Heeft u meer tips om een vijver te voorzien van schrikdraad nodig en advies voor de samenstelling van uw installatie. Neem contact op of kijk op onze website voor meer foto’s en producten.

Neem contact met ons op en email of Whatsapp ons foto’s of een filmpje van uw tuin met de globale afmetingen en we sturen u vrijblijvend een offerte via een winkelwagen link.

Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Overtuig uzelf en bekijk de klant video’s op YOUTUBE.
Vele klanten gingen u voor en geven ons een 4.7 sterren van 5 op Trustpilot.

Stel je vraag
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen we je helpen?

Stel jouw vraag en we komen er zo spoedig mogelijk op terug.

Vragen over verzending, levertijd of retoursturen staan vermeld bij de klantenservice FAQ sectie onderaan de pagina.