Afrastering alpaca's nodig

Alpaca’s zijn de laatste jaren erg populair geworden en daarmee de afrastering voor alpaca’s ook en dat is niet voor niets. Het zijn sociale gezelschapsdieren en de alpaca’s worden commercieel ingezet. De Alpaca Association Benelux (AAB) vereniging is sterk groeiend en stimuleert het juiste houden en exploiteren van alpaca’s. 

Ze hebben normaal gesproken niet de behoefte om uit te breken en zijn goed binnen de afrastering te houden. De alpaca’s hebben een soortgelijke vacht als schapen en dat maakt de alpaca’s knuffelbaar en daardoor redelijk ongevoelig voor een elektrische afrastering. De meningen of alpaca’s een elektrische afrastering nodig hebben zijn verdeeld. Wij zijn van mening dat het aanbrengen van een extra elektrische afrastering de levensduur van uw omheining verlengd. De alpaca blijft hierdoor op afstand van de omheining duwt het schapengaas niet uit zijn verband. Zoals bij alle afrasteringen is ook onze afrastering voor alpaca’s diervriendelijk en veilig voor mens en dier.

De combinatie met de juiste omheining en de schrikdraad maakt dat omheining jaren meegaat.

Wat is een geschikte omheining voor een alpaca?

Alpaca’s zullen niet snel proberen uit te breken of te ontsnappen. Als het hek niet hoog of stevig genoeg is, dan kan het voorkomen dat een dier per ongeluk uit de weide ontsnapt. Dit moet ten alle tijde worden voorkomen. Normaal gesproken heeft de alpaca geen natuurlijk vijand in Nederland en is een omheining van 1 tot 1,5 meter hoog voldoende. Hoe hoger het hek, hoe beter je de Alpaca’s ook beschermt tegen ongewenste indringers. Woont u in een regio waar de wolf zijn intrede heeft gedaan dan zal uw omheining hierop moeten worden aangepast. Daarover later meer in dit artikel.

Wat is een geschikte omheining voor een alpaca?

Welke materialen gebruik ik voor een alpaca verblijf?

Meestal wordt schapengaas gebruikt als afrastering voor de alpaca’s. Kies hiervoor een kleine gatmaat zodat ook jonge alpaca’s niet klem kunnen komen in het hekwerk. Denk hierbij ook aan de andere dieren die u wellicht in dezelfde weide wilt houden zoals geiten, schapen of kippen.Voor de steunpalen is (duurzaam) hout geschikt. Ook hekwerken van dubbeldraadstaal matten met metalen palen zijn geschikt. Maar ook houten palen met horizontale planken voldoen goed.

Schrikdraad plaatsen we voor alpaca’s aan de bovenzijde en op enige afstand van het schapengaas. Ringisolatoren of afstandisolatoren op de palen zodat de geleider los blijft van het gaas. 

Als geleider adviseren we voldoende sterk schrikdraad of strak gespannen koord

Afhankelijk van de grootte van het perceel voldoet een ES10 of een Csikos schrikdraad apparaat. De benodigde aansluitmaterialen en aarding zijn afhankelijk van de situatie.

schapengaas voor alpaca's

Hoe beschermen we de alpaca's tegen roofdieren zoals de wolf

De wolf is regelmatig negatief in het nieuws. Doodgebeten schapen, veulens, pony’s en inmiddels ook alpaca’s. Waar we ons eerst enkel druk maakten hoe we de alpaca’s binnen de afrastering moesten houden speelt inmiddels ook het buiten houden van roofdieren. De standaard alpaca afrastering zal in risico gebieden waar de wolf actief is moeten worden aangepast en aangevuld. 

De wolf wil graag onder het gaas door kruipen of graven. Het plaatsen van tegels langs de rand of grof grint belemmerd het graven. Zorg ervoor daarnaast voor dat de lage zone door schrikdraad afgeschermd blijft en plaats hier een lage schrikdraad. De totale afrastering moet minimaal 1.20 meter hoog zijn en op die hoogte ook beschermd zijn met schrikdraad. Dit om het tegenaan springen en klimmen te voorkomen. 

Wolf in weiland gevaarlijk voor alpaca's

Hoe maken we de alpaca afrastering wolf bestendig?

Veel afrasteringen zijn heel effectief opgezet om dieren zoals schapen, geiten, koeien en paarden in een weiland te houden. Op dit moment is het binnen houden van de dieren in een aantal gebieden echter niet meer het belangrijkste. Door de opkomst van de wolf komt de dreiging van buiten. Bestaande afrasteringen moeten dus aangepast worden om dit roofdier buiten te houden. Afrasteringen zijn vaak te laag en aan de buitenkant niet wolf werend gemaakt.

Minimaal 2 draden door afstandhoudende krulstaartisolatoren installeren (aan de buitenzijde). De eerste draad komt op maximaal 15 cm vanaf de grond om te voorkomen dat de wolf het hekwerk kan ondergraven. (15)

De tweede komt bovenaan de omheining maar minimaal op 120 cm vanaf de grond om over/tegen springen te voorkomen. (1) Als extra beveiliging kan op 40 cm vanaf de grond een derde draad geïnstalleerd worden. 

De minimale raster hoogte is 120 cm. Indien
het bestaande raster te laag is, dan kan deze door middel van koltec
krulstaart-(afstand-)isolatoren eenvoudig worden verhoogd.

Pas je schriknetten toe in een verplaatsbare afrastering, kies dan voor de 120cm hoge 2pins pluimveenetten Op deze palen kan dan een extra (bij voorkeur blauw) schrikdraad/lint worden geïnstalleerd.

Alpaca afrastering tegen wolven

Advies of vragen?

Heeft u vragen of ondersteuning nodig bij het samenstellen van een schrikdraad systeem? 
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of een adviesgesprek.

Stel je vraag
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen we je helpen?

Stel jouw vraag en we komen er zo spoedig mogelijk op terug.

Vragen over verzending, levertijd of retoursturen staan vermeld bij de klantenservice FAQ sectie onderaan de pagina.