Schrikdraad aarding, belangrijk en hoe testen?

zo werkt een schrikdraadsysteem 2

Belang van aarding bij schrikdraad installatie

De aarding zorgt ervoor dat als een dier de afrastering aanraakt, het circuit gesloten wordt en de stroom door het dier stroomt. Hierdoor ontstaat het “schrikeffect” dat u graag wilt zien.

Werking van aarding

Voor een optimale werking van de schrikdraadinstallatie is een goede aarding daarom onontbeerlijk. De aarding moet zodanig zijn dat er een hele lage weerstand aanwezig is, max 100 Ohm. Optimaal is een koperen of verkoperde aardpen met een diameter van ca. 20 mm, die in verbinding staat met het laagste grondwaterpeil. Dit is echter op veel plaatsen niet realiseerbaar. Om de optimale aarding te benaderen is het daarom aan te bevelen om minimaal twee aardpennen van een meter (artikel 162-80199) parallel en in serie met elkaar te verbinden, met ca. drie meter tussen afstand. Als u het maximale uit uw apparatuur wilt halen, dan is de aarding van cruciaal belang. Zonder voldoende aarding kan de installatie niet goed werken.

Testen

  1. Meet op uw aardpen de spanning met een voltmeter*. Steek daarvoor op ca. 1 meter van de aardpen de referentie van de voltmeter* in de grond. Deze gemeten spanning mag niet hoger zijn dan 300 Volt.
  2. Meet vervolgens met de voltmeter* of er, op minimaal 100 meter van de aarding, meer dan 3.000 Volt spanning op uw afrastering staat. Ook hier steekt u de referentie van de voltmeter* in de grond.
  3. Zorg dat er op dit meetpunt kortsluiting gemaakt wordt, door de spanningsdraad te verbinden met aarde, bijvoorbeeld door er een geleidende (ijzeren/aluminium) paal tegen aan te zetten.
  4. Meet in deze toestand opnieuw de spanning op uw aarding. Bedraagt deze meer dan 300 Volt, dan is de aarding onvoldoende en moet u meer aardpennen installeren voor het optimaliseren van uw elektrische afrastering.
  5. Na het aanbrengen van meer aardpennen, voert u de test nogmaals uit.

* = Hoogspannings Voltmeter

Neem contact met ons op en email of Whatsapp ons foto’s of een filmpje van uw tuin met de globale afmetingen en we sturen u vrijblijvend een offerte via een winkelwagen link.

Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Overtuig uzelf en bekijk de klant video’s op YOUTUBE.
Vele klanten gingen u voor en geven ons een 4.7 sterren van 5 op Trustpilot.

Stel je vraag
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen we je helpen?

Stel jouw vraag en we komen er zo spoedig mogelijk op terug.

Vragen over verzending, levertijd of retoursturen staan vermeld bij de klantenservice FAQ sectie onderaan de pagina.