Koltec schuttingsteun kattenschrikdraad

Kattenschrikdraad

Kattenschrikdraad moeilijk, veilig en werkt het echt?

safe_image

Dat zijn de meest voorkomende vragen die we krijgen van onze klanten. Inmiddels mogen we ons na zes jaar intensief adviseren en leveren best specialisten hierin noemen. En antwoorden we volmondig ja op de drie vragen.

Montage moeilijk?

De montage is, met de juiste materialen, zeker niet moeilijk. Basis kennis elektra is handig maar niet absoluut noodzakelijk. In basis komt het neer op steunen bepalen, apparaat selecteren afgestemd op omgeving en toepassing. Accessoires als aansluitkabels en draadspanners toevoegen en redelijk eenvoudig is een set zo samen te stellen. Onze website vermeld bij veel artikelen de onderlinge montage afstanden en tips. Complete sets leveren we niet omdat elke toepassing (tuin) anders is. We kunnen wel samen met u een set samenstellen.

Principe

De werking van schrikdraad is eenvoudig te verklaren. Uitgaande van een koe in een weiland, spanningsvoerende draad ( plus) en poten op de grond noemen we aarde (min). Koe raakt draad en gaat als verbinding fungeren tussen Plus en Min en krijgt zo de schok wat we de pulsenergie noemen.
Een kat klimt op de schutting en komt de plus draad tegen in de steun. Echter heeft op dat moment geen contact met de grond (aarde = min) dus zal op een droge schutting geen schok krijgen. Om deze reden moeten we zowel een plus als een min draad op de schutting monteren. Dit om 100% zeker te zijn dat de kat de plus en min draad raakt en de schok krijgt.
Hiervoor zijn speciaal de schuttingsteunen uitgevoerd met 2 klikisolatoren. Voor de plus  en de min draad. Vaak wordt gekozen om 2 plus draden in de steun en de min draad op de schutting te plaatsen. Dat wil zeggen direct op het hout te nieten.

Steunen

koltec kattenschrikdraadkoltec kattenschrikdraad hoek

De schuttingsteunen worden geleverd in sets van 4 steunen en 8 klikisolatoren. Hierboven ziet u een voorbeeld van de montage met 3 of 4 draden. Standaard zijn de steunen geschikt voor 2 draden (2 klikisolatoren). Optioneel kunnen er 2 extra draden (klikisolatoren) op geplaatst worden.
Als montage afstand stellen wij 1,5 tot 1,8mtr voor. 1.8 is vaak de paalafstand van standaard tuincentrum schuttingen. Zo kunt u een symmetrisch beeld krijgen in de steunen.

Schrikdraadapparaat, welk type voor welke toepassing?

161-82520-koltec-minigardhobby-01161-82524-koltec-minigardxp-01161-82529-koltec-minigardxxp-01

Minigard serie

Koltec heeft voor de schrikdraadapparaten de Minigard serie. Verschillend in vermogen, opties en prijs.
Minigard Hobby, standaard apparaat voor tuinen, niet geschikt voor aangroei van beplanting op schuttingen.
Voor standaard huiskatten en installaties.
230V, energie 0,2 Joule, puls 0,15 Joule
Minigard XP, standaard apparaat voor tuinen. Geschikt voor lichte aangroei van planten op schuttingen.
Voor zwaardere raskatten en grotere tuinen en trajecten.
230V, energie 2 Joule, puls 1 Joule
Minigard XXP, luxe apparaat voor vijvers en tuinen. Sterk apparaat ook tegen aangroei. Voorzien van digitaal display met weergave van spanning in kV op draad.
Voor grote tuinen, zware (wilde) katten die kost wat kost weg willen vluchten.
230V, energie 6 Joule, puls 3 Joule

Aansluiten, belangrijk maar hou het simpel

Het aansluiten van een schrikdraad apparaat op het lichtnet is eenvoudig. Deze serie is uitgevoerd met een normale stekker dus kan eenvoudig in de schuur of garage worden aangesloten op een aanwezige wandcontactdoos.
Dan de koppeling van het apparaat (vaak binnen) met de fysieke schrikdraad in de steunen (buiten). Dit wordt gedaan met speciale hoogspanningskabel die bestand is tegen de hoge spanning die uit het apparaat komt (8-9000Volt). De bekende grijze buitenkabel is hier met een testspanning van 750Volt niet tegen bestand en gaat na verloop van tijd storingen geven en kortsluiting veroorzaken.
133-36122-01-koltec-hoogspanningskabel-01_1imagesCAN08G2N

Van apparaat naar de schrikdraad gebruiken we de hoogspanningskabel en sluiten deze aan met kroonstenen op de schrikdraad. De kroonsteen rijgen we tijdens de installatie over de schrikdraad (beide schroefjes open), en na definitieve plaatsing van de kroonsteen plaatsen we de geleider van de hoogspanningsdraad ook in de kroonsteen en maken zo de verbinding. Zo maken we onderscheid in plus en min draden op de schutting (zie foto).

Spannen van de draad

koltec schrikdraad spanner162-80144-koltec-spanner-01
Voor het spannen van de schrikdraad worden er draadspanners opgenomen in het tracee. Deze nemen een eventuele rek uit de draad op langere termijn op en zorgen voor een strakke draad. Deze strakke draad is noodzakelijk voor een goed contact door de vacht van de kat. Doorhangen en onderling contact is funest voor de werking.

Meten is weten

Voor het testen van de spanning op de draad kunnen we onze vingers gebruiken. Beter is het gebruiken van een tester. Deze kunt u langs het tracé tegen de draad houden en of de werking of zelfs de hoogte van de spanning aflezen.
162-85450-1-koltec-tester-01162-85455-koltec-tester-01

Conclusie

Kattenschrikdraad van Koltec is een goede oplossing op katten in of uit uw tuin te houden.
Heeft u advies nodig voor de samenstelling van uw installatie. Neem contact op of kijk op onze website voor meer foto’s en producten.
http://www.schrikdraad-online.nl

Michael Mangold
0651052702
Schrikdraad Online Heemstede
info@schrikdraad-online.nl