Geplaatst op 5 Reacties

Tips om een vijver te voorzien van schrikdraad

Vijver voorzien van schrikdraad, tips & tricks


Bekend probleem bij vijvers is reigers en katten weghouden bij uw kostbare bezit de vissen. Voor veel mensen zijn de vissen meer dan alleen “de vissen in m’n vijver”. Jarenlang geprobeerd te kweken, ze groter te laten groeien of handtam te krijgen door keer op keer te voeren. Dan op eens is die ene mooie vis weg of ligt uitgedroogd op de rand. Was het de reiger of de kat van de buren?


Een oplossing van dit probleem is het plaatsen van schrikdraad of het plaatsen van betonijzer of een net. Wij zullen ons beperken tot het plaatsen van schrikdraad.

Werking

De werking van schrikdraad is eenvoudig te verklaren. Uitgaande van een koe in een weiland, spanning voerende draad ( plus) en poten op de grond noemen we aarde (min). Koe raakt draad en gaat als verbinding fungeren tussen Plus en Min en krijgt zo de schok wat we de puls energie noemen.
Een reiger of kat benadert uw vijver komt de plus draad tegen in de steun. Echter heeft op dat moment geen contact met de grond (aarde = min) dus zal op een droge en isolerende vijverrand (natuursteen of hout) geen schok krijgen. Om deze reden moeten we zowel een plus als een min draad rond de vijver monteren. Dit om 100% zeker te zijn dat de reiger of kat de plus en min draad raakt en de schok krijgt.
Speciaal voor de vijverranden is hiervoor een aantal steunen of paaltjes beschikbaar voor montage van de  2 draden. Voor zowel de plus als de min draad. In het onderdeel randafwerking komen we hier op terug.

Randafwerking

Voor de verschillende soorten randen rond uw vijver zijn ook hierop afgestemde montagemogelijkheden voor het schrikdraad.

Natuurlijke randafwerking

162-80310-10-koltec-tuinpaal-01IMG_0120162-80317-koltec-kunststofpaal-01
Voor de natuurlijke afwerking zijn diverse paaltjes beschikbaar in zwart fiberglas, groene onopvallende metalen paaltjes van 1mtr en diverse kunststof paaltjes in verschillende lengtes. Hierop kunnen de draden worden gemonteerd en kunt u de oever van de vijver goed volgen.

Houten vlonders

10981847_971624482871781_3288106669442698756_nOp houten vlonders kunt u deze steunen schuin boven het water monteren. Monteer de steunen rechtstreeks op de bovenlat, of op een hardhouten balkje wat u onder de vlonder iets terug laat springen i.v.m. het zicht. Maximaal kunnen hier 4 draden op worden gemonteerd met klikisolatoren.
Hardstenen randen, natuursteen

Hardstenen vijverranden

vijverrand schrikdraad isolator10923257_972718609429035_6318281439452054737_n
Voor montage op hardstenen vijverranden zoals natuursteen is een speciale schrikdraad isolator klem ontwikkeld. Deze kunt u zonder boren op de vijverrand klemmen. Dat maakt deze isolator ook demontabel. Hiermee kunt u eenvoudig 4 draden spannen rond uw vijver voor een optimale opbouw rond de vijver. Door het klemmechanisme kunt u met steunen in de hoeken een afstand overbruggen van 2 meter. Is de afstand groter dan adviseren wij op de zijde een steun op te nemen als ondersteuning. De steun kan naar wens ook zwart worden geschilderd door u.
Steun kunt u zelf samenstellen in onze webshop. Materialen zoals hier afgebeeld staan bij elkaar in de webshop.

Apparaten

161-82520-koltec-minigardhobby-01161-82524-koltec-minigardxp-01161-82529-koltec-minigardxxp-01

Koltec heeft voor de schrikdraadapparaten de Minigard serie. Verschillend in vermogen, opties en prijs.
Minigard Hobby, standaard apparaat voor tuinen, niet geschikt voor aangroei van beplanting op schuttingen.
Voor standaard huiskatten en installaties.
230V, energie 0,2 Joule, puls 0,15 Joule
Minigard XP, standaard apparaat voor tuinen. Geschikt voor lichte aangroei van planten op schuttingen.
Voor zwaardere raskatten en grotere tuinen en trajecten.
230V, energie 2 Joule, puls 1 Joule
Minigard XXP, luxe apparaat voor vijvers en tuinen. Sterk apparaat, speciaal ontwikkeld om door het isolerende verendek van de reigers heen te komen.
Voorzien van digitaal display met weergave van spanning in kV op draad, zo weet u altijd of het systeem werkt.
230V, energie 6 Joule, puls 3 Joule

Aansluiting

Het aansluiten van een schrikdraad apparaat op het lichtnet is eenvoudig. Deze serie is uitgevoerd met een normale stekker dus kan eenvoudig in het pomphuis, schuur of garage worden aangesloten op een aanwezige wandcontactdoos.
Dan de koppeling van het apparaat (vaak binnen) met de fysieke schrikdraad in de isolatoren (buiten). Dit wordt gedaan met speciale hoogspanningskabel die bestand is tegen de hoge spanning die uit het apparaat komt (8-9000Volt). De bekende grijze buitenkabel is hier met een testspanning van 750Volt niet tegen bestand en gaat na verloop van tijd storingen geven en kortsluiting veroorzaken.
133-36122-01-koltec-hoogspanningskabel-01_1imagesCAN08G2N

Van apparaat naar de schrikdraad gebruiken we de hoogspanningskabel en sluiten deze aan met kroonstenen op de schrikdraad. De kroonsteen rijgen we tijdens de installatie over de schrikdraad (beide schroefjes open), en na definitieve plaatsing van de kroonsteen plaatsen we de geleider van de hoogspanningsdraad ook in de kroonsteen en maken zo de verbinding. Zo maken we onderscheid in plus en min draden op de schutting (zie foto).

Spannen van de draad

162-80150-koltec-spanner-01_3162-80144-koltec-spanner-01
Voor het spannen van de schrikdraad worden er draadspanners opgenomen in het tracee. Deze nemen een eventuele rek uit de draad op langere termijn op en zorgen voor een strakke draad. Deze strakke draad is noodzakelijk voor een goed contact door de vacht van de kat. Doorhangen en onderling contact is funest voor de werking.
Bij vijvers zijn de afstanden vaak beperkt, hier kunt u ook door de draad met knopen/lussen spannen en indien deze te ver is uitgerekt de knoop wat strakker knopen. Zo spanners vallen rond de vijver teveel op.

Meten is weten

Voor het testen van de spanning op de draad kunnen we onze vingers gebruiken. Beter is het gebruiken van een tester. Deze kunt u langs het tracé tegen de draad houden en of de werking of zelfs de hoogte van de spanning aflezen.
162-85450-1-koltec-tester-01162-85455-koltec-tester-01

Conclusie

Vijverschrikdraad van Koltec is een goede oplossing om uw vissen te beschermen tegen katten en reigers.
Heeft u advies nodig voor de samenstelling van uw installatie. Neem contact op of kijk op onze website voor meer foto’s en producten.

Michael Mangold
0651052702
Schrikdraad Online Heemstede
info@schrikdraad-online.nl

5 gedachten over “Tips om een vijver te voorzien van schrikdraad

 1. Helder verhaal. Het is enorme zonde als je vissen opeens op de rand liggen. Wij zijn van plan om onze vijver te ‘pimpen’. In ieder geval schrikdraad eromheen (tegen de kat van de buren), en we willen de kwaliteit van het water verbeteren met ontijzering en/of pH-verbetering.

  1. beste mensen,

   Bij mij is per ongeluk door de buurvrouw een draad doorgeknipt toen zij de haag aan het snoeien was. Is dit nog te repareren, want volgens mij staat er nu geen stroom meer op.
   Graag jullie reactie
   met vriendelijke groeten,
   Maria Roge

   1. Beste Maria,
    Dank voor jouw reactie op onze website.
    Een doorgeknipte draad kun je eenvoudig aan elkaar knopen of als de draad te kort is geworden met een stuk ertussen knopen.
    De metalen draden in de schrikdraad verbinden op die manier de stroom weer door,

    Succes met repareren,

    Met vriendelijke groeten,

    Michael Mangold

    Schrikdraad Online Heemstede
    http://www.schrikdraad-online.nl
    info@schrikdraad-online.nl
    +31651052702

    Volg ons ook op Facebook en Instagram
    http://Www.facebook.com/schrikdraadonline
    http://Www.instagram.com/Schrikdraadonline.nl

 2. Beste, als ik het schrikdraad vast pak tussen 2 vingers krijg ik een flauw schok. Denk dat dit niet afdoende is tegen reigers. Ik heb de plus draad aangesloten op het schildersdoek de aarde draad heb ik met een lange pen in de grond gestopt. Doe ik iets niet goed?
  Met vriendelijke groet,

  Dick Jongens

 3. Beste, het stroom van het schrikdraad wordt steeds minder komt dit misschien door de aarde draad? Mvg. Dick

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *