Geplaatst op Geef een reactie

Overlast van steenmarter? Plaats schrikdraad

steenmarter schrikdraad

Steeds meer overlast van steenmarters in oosten van het land

Overlast van steenmarters, bekend probleem in grote delen van het land. Maar wat doe je er nou aan? Ze kruipen onder dakranden, slapen in auto’s en knagen kabels kapot. Deze beschermde, en mooie, dieren mogen niet gevangen worden.
Oplossing is dus verjagen! Wij beperken ons voor dit artikel op de oplossing voor huizen, tuinhuisjes, garages en dakranden.

Situatie en leefgewoonte

Steenmarter dakimagesCAHRO6L6
Steenmarters zijn nachtjagers. Vangen en eten duiven en andere vogels, maar ook muizen en mollen. De vangsten worden het liefst meegenomen naar hun slaapplaatsen en nesten. Op zich niks aan de hand. Zolang deze nesten niet onder uw dakplaten, of in uw garage of zolder zitten. En daar zit nou net het probleem. Wij kennen situaties waarbij een nest op een zolder van iemand zat. Gemeente gewaarschuwd, echter deze doen niets wat ze zijn beschermd. De ouders sleepten houtduiven tussen de dakplaten door naar de jongen. Dat resulteerde in een vervuiling van uitwerpselen, maden, half opgevreten dieren en stank. Veel stank.

Oplossing

Als oplossing hebben wij de dakranden voorzien van Koltec schuttingsteunen en hierop meerdere schrikdraden gemonteerd. De metalen (zink) dakgoot kon fungeren als min (aarde) van het systeem. De draden werden allemaal op de plus van het apparaat aangesloten. Deze plaatsing hebben we gedaan nadat het nest leeg was. Hierna hebben wij geen last meer gehad van de steenmarters en de stank. Wel nadat we een deel van het dak hebben laten reinigen en de dakpannen moesten worden verwijderd.

Principe

De werking van schrikdraad is eenvoudig te verklaren. Uitgaande van een koe in een weiland, spanning voerende draad ( plus) en poten op de grond noemen we aarde (min). Koe raakt draad en gaat als verbinding fungeren tussen Plus en Min en krijgt zo de schok wat we de puls energie noemen.
Een steenmarter klimt via allerlei wegen op de dakrand en komt de plus draad tegen in de steun. Echter heeft op dat moment geen contact met de grond (aarde = min) dus zal geen schok krijgen. Om deze reden moeten we zowel een plus als een min draad op de dakgoot monteren. Dit om 100% zeker te zijn dat de steenmarter de plus en min draad raakt en de schok krijgt.
Hiervoor zijn speciaal de schuttingsteunen uitgevoerd met 2 klikisolatoren. Voor de plus draden. Vaak wordt gekozen om 2 plus draden in de steun en de min draad op de dakgoot te plaatsen. Denk hierbij ook aan de route die de dieren volgen, schuine muurtjes, coniferen die dichtbij het huis staan enz.

Steunen

koltec schutting schrikdraad steunsafe_image

De schuttingsteunen worden geleverd in sets van 4 steunen en 8 klikisolatoren. Hierboven ziet u een voorbeeld van de montage met 3 of 4 draden. Standaard zijn de steunen geschikt voor 2 draden (2 klikisolatoren). Optioneel kunnen er 2 extra draden (klikisolatoren) op geplaatst worden.
Als montage afstand stellen wij 1,5 tot 1,8mtr voor. 1.8. Mooiste is het de steunen symmetrisch te verdelen over de dakrand.

Schrikdraadapparaat, welk type voor welke toepassing?

minigard hobbykoltec minigard xpkoltec minigard XXP

Koltec heeft voor de schrikdraadapparaten de Minigard serie. Verschillend in vermogen, opties en prijs.

Minigard Hobby

standaard apparaat voor tuinen, niet geschikt voor aangroei van beplanting op schuttingen.
Voor standaard  installaties.
230V, energie 0,2 Joule, puls 0,15 Joule

Minigard XP

standaard apparaat voor tuinen. Geschikt voor lichte aangroei van planten op schuttingen.
Voor zwaardere trajecten.
230V, energie 2 Joule, puls 1 Joule

Minigard XXP

luxe apparaat voor vijvers en tuinen. Sterk apparaat ook tegen aangroei. Voorzien van digitaal display met weergave van spanning in kV op draad.
Voor grote tuinen, zware installaties.
230V, energie 6 Joule, puls 3 Joule

Aansluiten, belangrijk maar hou het simpel

Het aansluiten van een schrikdraad apparaat op het lichtnet is eenvoudig. Deze serie is uitgevoerd met een normale stekker dus kan eenvoudig in de schuur, zolder of garage worden aangesloten op een aanwezige wandcontactdoos.
Dan de koppeling van het apparaat (vaak binnen) met de fysieke schrikdraad in de steunen (buiten). Dit wordt gedaan met speciale hoogspanningskabel die bestand is tegen de hoge spanning die uit het apparaat komt (8-9000Volt). De bekende grijze buitenkabel is hier met een testspanning van 750Volt niet tegen bestand en gaat na verloop van tijd storingen geven en kortsluiting veroorzaken.
hoogspanningskabel kolteckroonsteen schrikdraad

Van apparaat naar de schrikdraad gebruiken we de hoogspanningskabel en sluiten deze aan met kroonstenen op de schrikdraad. De kroonsteen rijgen we tijdens de installatie over de schrikdraad (beide schroefjes open), en na definitieve plaatsing van de kroonsteen plaatsen we de geleider van de hoogspanningsdraad ook in de kroonsteen en maken zo de verbinding. Zo maken we onderscheid in plus en min draden op de schutting (zie foto).

Spannen van de draad

schrikdraad spannerkoltec spanner
Voor het spannen van de schrikdraad worden er draadspanners opgenomen in het tracé. Deze nemen een eventuele rek uit de draad op langere termijn op en zorgen voor een strakke draad. Deze strakke draad is noodzakelijk voor een goed contact door de vacht van de steenmarter. Doorhangen en onderling contact is funest voor de werking.

Meten is weten

Voor het testen van de spanning op de draad kunnen we onze vingers gebruiken. Beter is het gebruiken van een tester. Deze kunt u langs het tracé tegen de draad houden en of de werking of zelfs de hoogte van de spanning aflezen.
koltec testerkoltec schrikdraad tester

Conclusie

Kattenschrikdraad van Koltec is een goede oplossing om steenmarters van uw garage dak, zolder of dakgoot te houden.
Heeft u advies nodig voor de samenstelling van uw installatie. Neem contact op of kijk op onze website voor meer foto’s en producten.
Michael Mangold
0651052702
Schrikdraad Online Heemstede
info@schrikdraad-online.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *