Geplaatst op Geef een reactie

Katten op uw voliere? Plaats schrikdraad!

imagesCAHJ3SJ2

Katten op uw voliere? Plaats schrikdraad!

De angst van iedere vogelhouder is paniek in zijn volière en het doodvliegen van zijn vogels. Dit alles doordat een kat op het dak of zijkant van de volière likkebaardend zijn vogels aanschouwd. Broedende vogels verlaten hun nest, jongen vallen uit de nesten en vogels breken hun nek doordat ze keer op keer tegen het dak of wand vliegen.
Oplossing is het voorkomen van het opklimmen van de kat en het dak te beschermen tegen katten. Het hoe gaan we in deze BLOG aan u uitleggen.

Werking van het schrikdraad

De werking van schrikdraad is eenvoudig te verklaren. Uitgaande van een koe in een weiland, spanning voerende draad ( plus) en poten op de grond noemen we aarde (min). Koe raakt draad en gaat als verbinding fungeren tussen Plus en Min en krijgt zo de schok wat we de puls energie noemen.
Een kat benadert uw volière komt de plus draad tegen in de steun. Echter heeft op dat moment niet altijd contact met de grond (aarde = min) dus zal op geïsoleerd gaas of dak geen schok krijgen. Om deze reden moeten we zowel een plus als een min draad rond de volière monteren. Dit om 100% zeker te zijn dat de  kat de plus en min draad raakt en de schok krijgt.
Er zit een wezenlijk verschil in de situatie of u blank of geïsoleerd gaas heeft. Heeft u blank gaas dan kunt u het gehele gaas als min (aarde) gaan gebruiken en maakt de pakkans op de kat bijna 100%.
Bij geïsoleerd, gecoat gaas zult u 2 draden (plus en min) moeten plaatsen. Deze zo naast elkaar te laten lopen dat de kat bij passeren de beide draden raakt. Bij voorkeur dus 5-10cm uit elkaar.

Schrikdraadapparaat, welk type voor welke toepassing?

161-82520-koltec-minigardhobby-01161-82524-koltec-minigardxp-01161-82529-koltec-minigardxxp-01

Koltec heeft voor de schrikdraadapparaten de Minigard serie. Verschillend in vermogen, opties en prijs.
Minigard Hobby, standaard apparaat voor volières, tuinen, niet geschikt voor aangroei van beplanting.
Voor standaard installaties.
230V, energie 0,2 Joule, puls 0,15 Joule
Minigard XP, standaard apparaat voor tuinen en grotere.
Geschikt voor lichte aangroei van planten op schuttingen.
Voor grotere tuinen en trajecten.
230V, energie 2 Joule, puls 1 Joule
Minigard XXP, luxe apparaat voor vijvers en tuinen. Sterk apparaat ook tegen aangroei. Voorzien van digitaal display met weergave van spanning in kV op draad.
Voor grote tuinen, zware (wilde) katten die kost wat kost weg moeten vluchten.
230V, energie 6 Joule, puls 3 Joule

Steunen voor schuttingen en dakranden
2__14_1_ms1_rvf_1safe_image

De schuttingsteunen worden geleverd in sets van 4 steunen en 8 klikisolatoren. Hierboven ziet u een voorbeeld van de montage met 3 of 4 draden. Standaard zijn de steunen geschikt voor 2 draden (2 klikisolatoren). Optioneel kunnen er 2 extra draden (klikisolatoren) op geplaatst worden.
Deze steunen zij bij uitstek geschikt voor montage op de dakranden van volières. Voorkomen het opklimmen van katten aan de zijkanten van de volière, maar ook aan de achterkant vanaf bijvoorbeeld uw buren.
Als montage afstand op schuttingen stellen wij 1,5 tot 1,8mtr voor. 1.8 is vaak de paalafstand van standaard tuincentrum schuttingen. Zo kunt u een symmetrisch beeld krijgen in de steunen. In hoeken adviseren wij 2 steunen te plaatsen.

Isolatoren op de zijkanten
162-39124-koltec-draad-01_1
Voor montage van de draden tegen de voor en zijkanten van de volière adviseren wij normale schrikdraad isolatoren. Deze hebben wij in een houtschroef model, maar ook in een boutmodel met een m6 bout/moer verbinding voor volières met metalen constructie. Deze verschillende isolatoren zijn verkrijgbaar in complete sets met apparaat en aansluitmaterialen.

 

 

Aansluiten, eenvoudig maar belangrijk
Het aansluiten van een schrikdraad apparaat op het lichtnet is eenvoudig. Deze serie is uitgevoerd met een normale stekker dus kan eenvoudig in de schuur of garage worden aangesloten op een aanwezige wandcontactdoos.
Dan de koppeling van het apparaat (vaak binnen) met de fysieke schrikdraad in de steunen (buiten). Dit wordt gedaan met speciale hoogspanningskabel die bestand is tegen de hoge spanning die uit het apparaat komt (8-9000Volt). De bekende grijze buitenkabel is hier met een testspanning van 750Volt niet tegen bestand en gaat na verloop van tijd storingen geven en kortsluiting veroorzaken.
133-36122-01-koltec-hoogspanningskabel-01_1imagesCAN08G2N

Van apparaat naar de schrikdraad gebruiken we de hoogspanningskabel en sluiten deze aan met kroonstenen op de schrikdraad. De kroonsteen rijgen we tijdens de installatie over de schrikdraad (beide schroefjes open), en na definitieve plaatsing van de kroonsteen plaatsen we de geleider van de hoogspanningsdraad ook in de kroonsteen en maken zo de verbinding. Zo maken we onderscheid in plus en min draden op de schutting (zie foto).

Volièresets
161-82523-koltec-voliereset-01Koltec heeft speciaal voor toepassing op volières twee sets samengesteld met apparaat, aansluitkabel, schrikdraad en ringisolatoren. Een set voor toepassing op houten constructies. De andere voor toepassing op metalen constructies en isolatoren met bout/moer verbinding.

Voliereset houten constructie

Voliereset metalen constructie

 

 

Meten is weten
Voor het testen van de spanning op de draad kunnen we onze vingers gebruiken. Beter is het gebruiken van een tester. Deze kunt u langs het tracé tegen de draad houden en of de werking of zelfs de hoogte van de spanning aflezen.
162-85450-1-koltec-tester-01162-85455-koltec-tester-01

Conclusie
Kattenschrikdraad van Koltec is een goede oplossing om katten in of uit uw tuin te houden en daarnaast ook van uw volière te weren.
Heeft u advies nodig voor de samenstelling van uw installatie. Neem contact op of kijk op onze website voor meer foto’s en producten.
http://www.schrikdraad-online.nl

Michael Mangold
0651052702
Schrikdraad Online Heemstede
info@schrikdraad-online.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *